2021

Výprava starších Sokolů do Jeseníků 18.12.

V sobotu jsme podnikli se staršími sokoli přechod z Branné do Koutů nad Desnou přes horu Vozka. Začínali jsme v Branné kam jsme dorazili vlakem z Olomouce. následně započal náročný výstup k vrcholu, z počátku po prošlapané cestě, ale od poloviny trasy jsme se brodili místy i po kolena ve sněhu. Během cesty jsme téměř nikoho nepotkali, takže jsme si užili klidný výšlap (jen s doprovodem řečí proč nejdeme po vyšlapané cestě a proč je to tolik do kopce). Výšlap trval celkově 8hodin, během kterých jsme urazili 21km s výškovým převýšením 1100 metrů. Všichni to zvládli bez větších obtíží a už se těší na větší výpravy, které budou následovat v přelomu jaro/léto.

Ukliďme Česko v Konici 16.10.

Zúčastnili jsme se dalšího sběru odpadků v našem městě a okolí, krom skautů se sběru účastnili dobrovolní hasiči, myslivci, spolek turistů a další dobrovolníci. toho rána se sešlo 21 skautů, po nafasování reflexních vest, pytlů na odpadky a rukavic jsme se vydali uklidit okolí rybníků za hasičskou zbrojnicí a opět jsme našli velice zajímavé úlovky, krom běžného odpadu vyhozeného z projíždějících aut jsme našli třeba koberec, starou asfaltovou střešní krytinu, umyvadlo či pár ojetých pneumatik. Je smutné kolik odpadu se za rok nashromáždí podél silnic a na dalších místech, lokalitu za rybníky si lidé dlouhodobě pletou s místem pro uložení odpadu a aby jsme skončili pozitivně, tak po návratu do komunitního centra jsme dostali guláš a párek v rohlíku.

Výprava Sokolů na zříceninu Plankenberk 17-18.8

Malá výprava do Nectavského údolí s přespáním u malé avšak krásné zříceniny hradu Plankenberk. Pro část cesty jsme využili autobusové spojení do obce Jaroměř, zbytek po modré turistické trase. Děti si vyzkoušeli přípravu hověžího guláše na ohni a poznali nové místa, za odměnu jsme jim na večeři připravili „ohnivé lívance“. Počasí zprvu moc nepřálo, ale nakonec bylo příjemných 18°C, děti měli na výběr zda spát ve stanu či pod „širákem“, nakonec spali půl na půl. Cesta zpátky do Konice vedla přes obec Dzbel, odkud jsme se svezli vlakem. Nutno dodat, že během výpravy nebylo ublíženo žádnému dítěti, zvířeti či živému stromu.