2020

Výprava Sokolů na Sládkovu skálu 12.12.

12.prosince 2020 se konala skautská výprava na Sládkovu Skálu. Většina dětí se den před výpravou vymluvila na škaredé počasí, ale čtyři hrdinové si řekli, že nejsou z cukru a vyrazili. Oni stateční jsou Kuba, Štěpa, Karel a Bohďa se mým pejskem Annie. Další tři hrdinové této výpravy jsou: Zbyňa, Erik a Hudy naši super vedoucí 🙂

Ukliďme Česko v Konici 19.9.

Sešli jsme se ráno v komunitním centru v Konici spolu s dalšími spolky, abychom v Konici a přilehlém okolí trošku pouklízeli po nepořádných občanech. Našim cílem byla výpadovka z Konice směrem na Křemenec. Dostali jsme pytle na odpad i rukavice a vyrazili. Ze začátku to ještě nevypadalo tak strašně, ale pak už to bylo horší. Nejvíc nás asi překvapilo několik už zarostlých hromad sklenic a dalších druhů skla. Pytle jsme nechali konickým službám k odvozu u krajnice. Na závěr jsme za odměnu dostali výborný guláš.

Oslavy 100 let skautingu v Konici 12.9.

Ve 14 hodin jsme otevřeli veřejnosti park, kde byly k nahlédnutí 2 stany, ve kterých táboříme, tee-pee, 10 stanovišť s úkoly jako lovení papírových rybiček, hod na cíl, chůze po vyznačené trase po slepu, vázání ambulančního uzlu, střelba ze vzduchovky, skákání v pytli, poznávání dřevin, šifra, … Děti u vstupu dostaly průvodky a po splnění všech stanovišť si mohly vyzvednout odměnu. Celé odpoledne opět doprovázela vlastní hudební tvorbou Ashena. Během odpoledne proběhlo také několik doprovodných programů. Ovládání dlouhého biče nám předvedl Ladislav Gin Šín. Práskání bičem si poté dobrovolníci mohli také vyzkoušet. Kája Hynková pak předvedla jak se střílí ze závodní kuše. Zájemci o střelbu se mohli trefovat do terče celé odpoledne. Udělali jsme také soutěž v rozdělávání ohně a přepalování provázku, které se zúčastnili jak skauti, tak i návštěvníci. Oslavy jsme ukončili v 18 hodin bezvadnou pěnou pro děti od dobrovolných hasičů z Konice. Za to jim patří také velké poděkování! Poděkování patří samozřejmě i dalším sponzorům, díky kterým se tato akce mohla uskutečnit:

Olomoucký kraj se záštitou náměstka hejtmana Ladislava Hynka

Quilting Konice – výroba matrací

Město Konice

Jakub Vlček

Radek Vrzal

Autoopravna David Kočiřík

Stavebniny PRO-DOMA Konice

Lucie Svačinová

Autoopravna Roman Kutý

Ovoce-zelenina M&M Fruit Konice

Martin Kostík

David Čadílek

Projekční kancelář Ing. Vladimír Hirt

Planeo Elektro David Urban

Poděkování také patří těm, kteří si připravili aktivity do programu bez nároku na odměnu:

Ladislav Gin Šín – ovládání dlouhého biče

Pavla Ashena Aschenbrennerová – hudební doprovod

SDH Konice – pěna pro děti

A v neposlední řadě fotodokumentace akce Tomáš Továrek.

Všem mockrát děkujeme!!!

Výstava ke 100 letům skautingu v Konici 10.-28.9.

Ve čtvrtek 10.9.2020 v 17:00h jsme zahájili vernisáž výstavy na zámku. Výstavu jsme průběžně chystali 4 dny podle časových možností po malých troškách. Výstavu záhájila Lucie Krejčí, vedoucí Infocentra v Konici. Poté jsme přivítali účastníky z řad skautů, jejich rodičů i občanů Konice a nastínili, co vše si mohou na výstavě prohlédnout a jaké zajímavosti si přečíst. Pak nás ještě Jaroslav Nedbal – Jogin seznámil krátkým průletem historií konického skautingu. Prohlížení výstavy si účastníci zpestřili pozobáváním občerstvení. Během prohlížení výstavy nám tyto chvíle zpříjemnila Pavla Aschenbrennerová – Ashena zpěvem vlastních písní. Během prohlížení jsme probírali i další důležité události, ať už se týkaly samotné výstavy, skautingu, či úplně něčeho jiného. Vernisáže výstavy se nakonec zúčastnilo na 50 lidí včetně nás skautů. V dalších dnech navštívilo naši výstavu cca 125 dalších zájemců.

Letní stanový tábor na Libavé 18.7.-1.8.

O letních prázdninách jsme i přes koronavirová opatření vyrazili na 14ti denní letní stanový tábor. Tentokrát do postaveného v těsné blízkosti vojenského prostoru Libavá. Konkrétně do katastru Luboměř pod Strážnou. Během celých 14ti dní jsme stihli zahrát pár bojových her, míčových her, lakros, v etapové hře vystoupat na Mount Everest, ukázali jsme si praktické využití KPZ (krabiček poslední záchrany). Součástí programu bylo i praktické přežití v přírodě jako Setonův hrnec (pečení masa v zemi), rozdělávání ohně, zdravověda, první pomoc, vaření oběda na ohni, vaření čaje z přírodnin, práce s nožem a sekerou. Soutěžili jsme ve střeleckém víceboji, zálesáckém pětiboji nebo sportovní olympiádě, apod. O chod tábora se staraly jednotlivé družiny, které měly na starosti přípravu jídel, noční hlídky, chystání dřeva, večerních táboráků, atd. Na závěr tábora proběhl opět celodenní Boj o poklad, který prověřil družiny v jednotlivých skautských schopnostech a také hlavně ve schopnosti spolupracovat. Poslední táborový večer si Filip Čeřovský  – Hrnek složil vlčácký slib a Karel Vrzal skautský slib. Poté jsme poseděli u závěrečného táborového ohně.